Πρωτοφανή ποσοστά κατάθλιψης...........

Πρωτοφανή χαρακτηρίζουν οι ειδικοί τα ποσοστά της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών και μάλιστα για τα ελληνικά δεδομένα.  Μια χώρα, παιδί του ήλιου, αδελφή  της θάλασσας, η πατρίδα μας, είχε πάντα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών και κατάθλιψης σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Ως φαίνεται θα είπαν...............''ας βρούμε ένα τρόπο να μην ξεχωρίζει η Ελλάδα στην ΕΕ, σαν τη μύγα στο γάλα..'' και τον βρήκαν. Να λοιπόν που τα ποσοστά των αυτοκτονιών ξεπέρασαν και αυτήν ακόμη την ανεργία:22% την τελευταία διετία!!!!!!!!!!!!!!!!!! Διαβάζοντας όλα τα συμπτώματα για την κατάθλιψη, και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον μου στην επισήμανση των ειδικών ότι μπορεί ο καταθλιπτικός να μην γνωρίζει ότι έχει αυτή την πάθηση............τέντωσα τις κεραίες μου, παρακολουθώντας δικά μου πρόσωπα. Η αλήθεια είναι ότι έχω μια ανησυχία για τους ηλικιωμένους γονείς μου, που αν και έχουν περάσει πολλά, τώρα, στα 85 τους χρόνια, όλα τους φαίνονται δυσοίωνα, απελπιστικά αδιέξοδα και ξυπνούν με  την ίδια φράση που κοιμούνται: ''τι θα κάνουμε;;;'' 
Όσο και αν οι γιατροί, συμβουλεύουν να απομακρυνθεί  η τρίτη ηλικία από το χαζοκούτι με τις καταθλιπτικές ειδήσεις, πώς μπορώ να επέμβω;; Πώς μπορώ να πείσω ανθρώπους που τα έχουν 400, και που πάντα ενημερώνονταν, συμμετείχαν, ήταν αυτό που λέμε πραγματικοί πολίτες που τους ενδιέφεραν τα πολιτικά της χώρας τους, ότι κάνουν κακό στην υγεία τους;;;;;;;;
Κάθε επίσκεψή μου, κάθε μας επικοινωνία, καλύπτει όλην την πολιτική επικαιρότητα, ακούω και ξανακούω για το τι είπε ο Σαμαράς, τι ήθελε να πει ο Βενιζέλος, πού το πάει ο Τσίπρας, τι ρόλο παίζει ο Καμένος, πού φτάσαμε και ψηφίστηκε η Χρυσή Αυγή, πώς έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι και όλα όσα συζητάνε οι  συμπολίτες μας. Κάθε προσπάθεια να αλλάξω συζήτηση, να ευθυμήσω την ατμόσφαιρα, να τους ''μαλώσω'' που πιστεύουν αυτό το χαζοκούτι που....μπλα μπλα τα ΜΜΕ χειραγωγούν,....μπλα μπλα μη πιστεύετε, για ακροαματικότητα το κάνουν, για τα δικά τους συμφέροντα και ένα σωρό άλλα επιχειρήματα  μπας και κλείσουν αυτήν την τηλεόραση, και ας κοιτούν  με αγωνία το ρολόι μήπως και περάσει η ώρα των ειδήσεων και τις χάσουν, πέφτουν στο κενό!!!!!!!!!!!!!!!!  
Θυμώνουν κιόλας που λέω να μην ενημερώνονται και θα τους λέμε εμείς τα παιδιά τους, ό,τι θέλουν να μάθουν. ''Κρίμα που δεν με κάλεσε ο Παπούλιας να με ενημερώσει προσωπικά'' μου είπε ο πατέρας μου....''έτσι δεν θα είχα ανάγκη να ακούω τα ψέμματα της τηλεόρασης'''!!! Τι να πεις;;;;
Και όλο παρακολουθώ μήπως και παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, μήπως και παρουσιαστούν και σωματικά συμπτώματα, χαρακτηριστικό της κατάθλιψης, και δεν τα αναγνωρίσω μια  και οι ηλικιωμένοι όλο και κάτι έχουν, όλο και από κάτι υποφέρουν!
Σκέψου λοιπόν ότι πρέπει να βοηθήσεις νέους ανθρώπους, να συμπαρασταθείς....Πώς θα το κάνεις;;; Αν δεν στο επιτρέψουν;;;Αν την αλληλεγγύη σου την εκλάβουν ως οίκτο;; Αν τη βοήθεια την υλική την εκλάβουν ως ελεημοσύνη;;; 
Γιατί είναι γεγονός ότι όσο καλές σχέσεις και αν έχεις με το περιβάλλον σου, σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, οι άνθρωποι αλλάζουν μαζί με τα προβλήματα.
Και αν τα πράγματα τα κάνεις χειρότερα από ότι είναι;;; Ακόμη και η φράση '' εδώ είμαι μη το ξεχνάς, ό,τι χρειαστείς απλά πες το'', συνοδεύεται μερικές φορές με το ''τι ανάγκη έχεις εσύ;;'' ή '' αν δεν πάθεις δεν μπορεί να ξέρεις''!!!!!!!!!!!!!!
Σκέψου τώρα να υπάρχει και τάση αυτοκτονίας γύρω σου, δίπλα σου και να μην το έχεις αντιληφθεί. Ούτε να το φανταστώ δεν θέλω!!!!!!!!!!!!!
Το φοβερό όμως είναι, ότι και τα παιδιά επηρεάζονται από αυτήν την κατάσταση ακόμη και τα νήπια. Μάλιστα, λένε οι ειδικοί, ότι έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες των παιδιών κατά 10-15%!!! Και αυτό το ποσοστό είναι τα δυο τελευταία χρόνια!!!!!!!!!!!!!!!!! Οι νοσηλείες αυτές οφείλονται ως επί το πλείστον σε ψυχογενή παράγοντα!
Έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνοι στα άκρα είναι μερικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά που προσέρχονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία ..................χωρίς να δείξουν οι εξετάσεις τους κάτι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η κατάσταση είναι δύσκολη στις οικογένειες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τόσες οικονομικές δυσκολίες, που βιώνουν ανεργία, και έτσι δεν μένουν ανεπηρέαστα  και τα παιδιά τους. Όλα τα προβλήματα ξέρουμε ότι εντείνονται σε περιόδους κρίσης.
Εκείνο που με κάνει να απορώ, είναι ότι ιατρικά συνέδρια γίνονται κάθε χρόνο,  και ενώ ακούς με ενδιαφέρον την εξέλιξη της ιατρικής, αισθάνεσαι μετά από λίγο ότι πολλά από αυτά αφορούν κάποιους που ζουν σε άλλη διάσταση από σένα.
Όταν πχ. λένε οι ειδικοί για σωστή διατροφή, για κόψιμο του τσιγάρου, για περιορισμό του άγχους, για ''γεράματα χωρίς φάρμακα'', για υγιή οργανισμό κλπ κλπ κλπ., σε ποιους απευθύνονται;;; Πώς είναι δυνατόν να περιορίσεις το άγχος όταν απολύεσαι;; Πώς είναι δυνατόν να κάνεις σωστή και υγιεινή διατροφή--προτιμάτε τα βιολογικά--όταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις τη διατροφή της οικογένειας;;;;;;
Πότε  οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν και χτύπησαν τον ''κώδωνα κινδύνου'' για την ζωή που οι πολιτικοί εξασφαλίζουν στους πολίτες;;;Ή για το περιβάλλον που ζούμε;;;;
Ένας γιατρός που συζητήσαμε κάποτε όλα αυτά και άλλα πολλά, μου είπε ''εγώ ως γιατρός αυτό πρέπει να πω. Από 'κει και πέρα είναι επιλογή του ασθενή''!!!!!!!!!!!!!
Και μάλιστα μια φίλη ''εκτός χορού'' μου είχε πει : '' δεν είναι το παν τα χρήματα. ΟΚ. χάνει κάποιος τη δουλειά του, υπάρχουν όμως τόσα στη ζωή που έχουν μεγαλύτερη αξία από τα χρήματα. Να τα βρει. Δεν λυπάμαι όσους μεμψιμοιρούν!!!!!!!!!!!!!!!!'' Τώρα ....με τέτοια αντίληψη πώς να συζητήσεις;;; Το μόνο που είπα ήταν ότι αν πεινάει κάποιος ή το παιδί του μάλλον η όρασή του εξασθενεί και έτσι δεν μπορεί να δει τα όμορφα πράγματα της ζωής.
Οι ειδικοί λένε ότι εκτός από τους αμιγώς οικονομικούς παράγοντες, ο φόβος, η ανασφάλεια κι η αβεβαιότητα για το μέλλον, ως ψυχολογικές επιπτώσεις που συνδέονται με οικονομικές παραμέτρους, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.....
Πάντως για να έχουμε το νου μας ας γνωρίζουμε ότι και τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι σημαντικό να μην τα αγνοούμε και ας είναι  δύσκολο πολλές φορές και για τους γιατρούς ακόμη, να τα ταυτίσουν με την κατάθλιψη................
1. Πονοκέφαλοι και ζαλάδα
2.Πόνοι μυϊκοί, στην πλάτη και στις αρθρώσεις
3.Θωρακικός πόνος
4.Πεπτικά προβλήματα
5.Κόπωση και εξάντληση
6.Προβλήματα ύπνου ( μπορεί να είναι αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος_
7.Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος ( μπορεί να είναι έλλειψη όρεξης ή αύξηση της όρεξης για φαγητό)
Πάντως η κεφαλαλγία που είναι και σύμπτωμα της κατάθλιψης θεωρείται από τον ΠΟΥ ως μια από τις 10 αναπηρίες και η συχνότερη αιτία επίσκεψης στα ιατρεία.
Τώρα δέστε τι υπολόγισαν και πώς μας μετρούν:
Έχει υπολογισθεί σε πρόσφατη μελέτη η τεράστια οικονομική επίδραση της κεφαλαλγίας, που συνδέεται με το άμεσο κόστος (επίσκεψη σε γιατρούς, φάρμακα, νοσηλεία, νοσηλευτική φροντίδα) καθώς και το έμμεσο (απώλεια ωρών εργασίας ή ακόμη και της ίδιας της εργασίας, μείωση παραγωγικότητας).
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη Eurolight (2011), το συνολικό κόστος για την κεφαλαλγία στην Ευρώπη είναι 173 δισεκατομμύρια ευρώ και ειδικά για την ημικρανία 111 δισεκατομμύρια ευρώ!!!!!!!!!!!

Αφού λοιπόν είμαστε αριθμοί σε μια κόλλα χαρτί, και ο καθένας μας υπολογίζεται τι κοστίζει στο κράτος, σας κάνει εντύπωση το πόσα μας κόβουν από τους μισθούς μας;;;;;;;;;;;;
Κουράγιο.......
Και έχουμε δρόμο ακόμη!!!!!!!!!!!!!!!!
Μη το βάζετε κάτω............βαστάτε όλοι..............πρέπει να βρούμε  τη δύναμη για να μείνουμε ορθοί και να μείνουμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Το σίγουρο είναι ότι με  ένα χέρι να σε κρατά, όλα φαίνονται καλύτερα. Θα τα καταφέρουμε, θα περάσουν όλα!!!!!!!!!!!!! Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι!

Έτσι;;;;;;;;;;;                   http://atenizodas.blogspot.com/2012/05/blog-post_17.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+atenizodasblogspotcom+%28%CE%91%CE%A4%CE%95%CE%9D%CE%99%CE%96%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A3.....%29

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!