Η μισή ελληνική κοινωνία... offline

Του Γιώργου Καισάριου
Συνεχίζοντας λίγο την χτεσινή κουβέντα  ας δούμε λίγο τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η φορομπηχτική πολιτική και, πως θα παραλύσει η χώρα και πως η φορομπηχτική αυτή πολιτική θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ορισμένοι νομίζουν.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν, δεν θα πληρωθούν διότι αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι θα μπλοκάρει η αγορά και η χώρα στο σύνολο και θα καθυστερήσει η όποια ανάκαμψη όταν θα έρθει. Εξηγούμεθα...
Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σημαίνει αυτόματα ότι θα μπουν στη μαύρη λίστα της εφορίας. Αυτό επίσης σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και ότι δεν θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με το κράτος που όλοι εμείς μπορούμε.Αλλά αυτό επίσης σημαίνει και κάτι ακόμα. Αν κάποιοι μελλοντικά αποπειραθούν να ανοίξουν ένα μαγαζί ή κάποια μικρή επιχείρηση, σημαίνει ότι δεν θα μπορούν.Σημαίνει επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος της κρατικής μηχανής θα είναι απασχολημένο με υποθέσεις που δεν θα έχουν λύση. Η κρατική μηχανή, από την εφορία έως τα δικαστήρια θα είναι μπλοκαρισμένη με μάταιες υποθέσεις και το μόνο αποτέλεσμα που θα έχουν είναι να ξοδεύουμε χρήμα και πολύτιμους πόρους προς κανένα όφελος.Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό, υπάρχει και συνέχεια. Σε κάποια στιγμή, θα πρέπει να γίνει ένας εθνικός διάλογος εκ του μηδενός για το πως θα ξεμπερδέψουμε με αυτό το κουβάρι. Πως δηλαδή θα διαγράψει το κράτος όλες αυτές τις υποχρεώσεις που κάνει να λαμβάνει, που όμως δεν μπορούν να εισπραχτούν και που προκαλούν απεριόριστη ζημιά στην εθνική οικονομία, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα είναι εκτός συστήματος (offline).Και όταν κάποιος θα εμφανιστεί και θα τολμήσει να πει ότι όλα αυτά θα πρέπει να διαγραφούν και να συγχωρεθούν, θα εμφανιστούν πολλοί και θα πουν, “μας εμείς είμαστε χαζοί που πληρώσαμε”;.Και όπως η πολιτική ηγεσία σήμερα δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαγράψει δια παντός χρέη της ΚΛΩΝΚ, της ΕΝΚΛΩ και του συχωρεμένου του Θωμά του ίδιου (διότι νομίζουν ορισμένοι ότι θα τους τα στείλουν από τον Άγιο Πέτρο), έτσι το πολιτικό κατεστημένο δεν θα έχει το θάρρος (κύριος διότι δεν έχει το μυαλό) να κάνει τις απαιτούμενες διαγραφές για να πάμε μπροστά. Αφήστε δε τα διάφορα λαϊκίστικα ΜΜΕ (κυρίως της αριστεράς) που θα βγουν και να πουν ότι χαρίζουμε λεφτά που θα μπορούσαν να πάνε για συντάξεις κτλ.Εν ολίγοις αγαπητέ αναγνώστη, υφαίνουμε ένα κουβάρι πολύ επικίνδυνο, διότι αν δεν προσέξουμε τι πολιτικές θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ξεμπερδέψει η Ευρώπη με το πρόβλημα χρέους που έχει (που εκτιμώ ότι δεν θα ξεμπερδέψει), υπάρχει περίπτωση εμείς να ζούμε αιώνια στην ύφεση και στον μαρασμό, κυρίως διότι δεν έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, η οποία κάνει λόγο ότι χρέη που δεν μπορεί να πληρωθούν, καλύτερα να μην τα επιβάλουμε, διότι μακροπρόθεσμα θα μας κάνουν πολύ μεγάλο κακό, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο μέρους των φόρων αυτών σήμερα πληρωθούν.
Διότι μελλοντικά θα αντιμετωπίσουμε τον λεγόμενο “ηθικό κίνδυνο”, αλλά κανένας δεν θα έχει λύση και όλοι θα έχουν δίκαιο, αλλά στο μεταξύ η μισή ελληνική κοινωνία θα είναι... offline.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!