Η προστασία της όρασης και των ματιών σας

Τι είναι το γλαύκωμα; Συχνή αιτία απώλειας όρασης λόγω αύξησης πίεσης ματιών. Η προστασία των ματιών και της όρασής σας πρέπει να είναι μια διαχρονική προτεραιότητα. Οι εξωτερικοί παράγοντες και οι νόσοι που βλάπτουν τα μάτια και απειλούν την όραση είναι πολλοί. Η διαπαιδαγώγηση για την προστασία της όρασης, που είναι από τα πολυτιμότερα αγαθά που , πρέπει να αρχίζει νωρίς από την παιδική ηλικία. Με την αύξηση της ηλικίας οι κίνδυνοι για τα μάτια αυξάνονται. Πολλές από τις βλάβες που προκαλούνται στα μάτια μπορούν να προλαμβάνονται εάν λαμβάνονται μέτρα πρόληψης.   Ας θυμηθούμε μερικά σημεία για την προστασία της όρασής μας και ας μην ξεχνούμε ότι η αμέλεια φροντίδας των ματιών μας μπορεί να μας προκαλέσει βαρύτατες συνέπειες:
1. Προσέξτε τα μάτια σας: Όλοι πρέπει να κάνουν συστηματικά εξέταση ματιών κάθε 2 χρόνια. Άτομα άνω των 40 ετών να εξετάζονται για τα μάτια τους κάθε χρόνο.

2. Η πολύωρη προσήλωση στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή προκαλεί πονοκέφαλο, διπλωπία, ξηροφθαλμία και πόνο στα μάτια. Πρόληψη: Ξεκουράζετε τα μάτια σας από τον υπολογιστή, κοιτάζοντας συχνά αλλού.
3. Εάν ξαφνικά αρχίζετε να έχετε φωταψίες, δηλαδή βλέπετε έντονες λάμψεις στο οπτικό σας πεδίο που αναβοσβήνουν ή τρεμοπαίζουν, ζητήστε άμεσα συμβουλή οφθαλμιάτρου.
4. Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες καταρράκτη (θόλωση του φακού του ματιού); Η παχυσαρκία, η ηλιακή ακτινοβολία, η γήρανση και ο διαβήτης. Πρόληψη: Διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρότα, διατήρηση κανονικού βάρους σώματος, προστατευτικά γυαλιά ήλιου και έλεγχος του διαβήτη.
5. Τι είναι το γλαύκωμα; Συχνή αιτία απώλειας όρασης λόγω αύξησης πίεσης ματιών. Η διάγνωση γίνεται με μέτρηση πίεσης του ματιού, βυθοσκόπηση και μελέτη οπτικών πεδίων.
6. Τα παιδιά κινδυνεύουν πιο πολύ να πάθουν βλάβες στα μάτια από υπεριώδεις ακτίνες ήλιου. Προστατεύετε την όραση των παιδιών από τον ήλιο με κατάλληλα γυαλιά, καπέλο και σκιά.
7. Το γλαύκωμα αρχικά εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα. Ο ασθενής δεν το καταλαβαίνει. Η απώλεια όρασης που προκαλεί είναι μη ανατρέψιμη. Να εξετάζεστε για γλαύκωμα.
8. Τι είναι στραβισμός; Είναι η κατάσταση, όπου τα μάτια ενός ατόμου βλέπουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η καθυστέρηση θεραπείας μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης.

www.medlook.net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

To μπαρμπούτι (Κανόνες)

TI....???400.000 χιλιάδες αρχαιοελληνικά έγγραφα κατέχει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ετοιμάζονται να αναγνωσθούν!